Saturday, February 3, 2007

Дяволи и демони

След като призраците и духовете (за любителите на аниме пояснявам: jōkai и jūrei) вече не ми създават проблеми, идва ред на дяволите и демоните (oni). Е, демоните в българската блогосфера не са толкова страшни, колкото тия от приказките, и са по-скоро забавни, отколкото опасни. Пък и никога не знаеш това някой малък Фют ли е, или собствено-лични демончета се борят за надмощие.
Около Нова година, когато ме нямаше във виртуалното пространство, се била разгоряла истинска битка по въпроса “как се пише/чете блог”. Статистиката сочи, че блогочитателите са повече от блогописателите. Проблемът е, че няма търсачка по българските блогове. Google, например, не обича твърде bglog.bg, blog.bg или cult.bg. Няма класации на най-четените и най-коментирани постове, писани на български, независимо от хостинга. Такива класации биха могли да ориентират читателя. Човек трудно би си съставил списък на предпочитаните блогове, ако не бяха т.нар. планети, създадени от ентусиасти като Валери Дачев и Ясен Праматаров, както и Мегафон (в. “Капитал”), и Блогосфера (в. “Дневник”). Нормално е да се предположи, че не всичко агрегирано в тях, ще е интересно за всички. Появява се софтуерна възможност читателят да “не вижда” постингите на избрани автори. Обаче поводът е конкретен автор, който реагира твърде остро на игнорирането. Изясняването на отношенията продължава някоя и друга седмица в различни блогове (1, 2 и др.). Кой крив, кой прав, не се наемам да съдя. Жалкото е, че нещата често стигат до изясняване цвета на косата на някоя дама. Впрочем, скандалите безспорно са успешна тактика за генериране на популярност в блогосферата. За това обаче се изисква голямо майсторство и здрави нерви. И вероятно не си струва усилията при недостига на рекламодатели в този сектор.
Като стана въпрос за маркетинг и пазар, няма как да отминем “Блога за икономика”, който вече е stand-alone (честито!). Много мило от страна на авторите, че ни предлагат да го направим homepage. Та Георги Ангелов също кръстосва шпаги с читателите си, както на тяхна територия, така и на своя. Приветствам доброжелателното му отношение към опонентите, също и факта, че използва блога си за дискусия, а не само “да сведе до знанието”, както правят други блогъри. Но и това е въпрос на личен избор.
Тия дни в един от многобройните блогове за блогъри прочетох съвет към начинаещите кандидат-професионалисти: “Не пишете на технически теми, защото постовете ви ще бъдат четени само от техничари, а те със сигурност знаят по тези въпроси повече от вас”. Ето че и аз се старая да не уча хората как трябва да пишат/четат блогове, но не съм сигурна, че съм устояла на изкушението. Все пак пиша за блогове и ще ме четат блогъри, а те знаят по тези въпроси повече от всеки друг.

7 comments:

Orlin said...

Въпросът по-скоро не е дали е интересен или не за четене даден блог, а за отношението, възпитанието, уважението, признаване правото на всеки да си казва мнението, а несъгласието или нехаресването да бъде изразявано на ниво.
Рязпрята, аз както съм я възприел, не е била за "игнорирането", а за стила, нивото и начина на изразяване на отношение към различното мнение, дори и когато не ни харесва.
Болезнен въпрос :).

Между другото, личното ми мнение -намирам, че случаят е изключително показателен и интересен за доста принципни неща. Вероятно би си заслужил повече из основи изследване, защото има твърде интересни аспекти, които се крият под повърхността на външната видимост.
Достатъчно черти показва, даващи повод за обобщение за нивото, до което е достигнала българската блогосфера, както и че й предстои развитие и посоките за него.
Интересно е, всеки случай.

Illa said...

Обаче ако тръгнем по линията "признаване правото на всеки да си казва мнението", всяка от страните си е казала мнението. В собствения си блог. Оттам нататък нещата опират точно до харесване :)
Макар че, както казва героят на Винсънт Д`Онофрио в крими-сериал, "Не вярвам на очевидното". Та и аз :)
Ако искаш прогноза, то българската блогосфера, както и останалите, се развива по посока на изработване на тактики и стратегии, генериращи посещаемост :) Няма лошо

Orlin said...

Да, ама не е маловажно и как - бива казвано това мнение.
Не е маловажно и изразеното по този начин свое мнение към чуждото мнение.
Има значение, ако не харесваш нещо - как точно ще кажеш, че не го харесваш. Това може да бъде, например: не ти харесвам блога и няма да го чета, точка. Достоен за уважение подход, прям, откровен и икономичен.
Можеш да кажеш - не го харесвам, поради това, това и това - обосновано и с аргументи, но все пак признавайки правото му на съществуване.
Най-сетне можеш да кажеш - не го харесвам, просто защото харесвам само себе си (своята си "групичка"), само аз (ние) имам право да се изказвам и само нашето мнение е важно, интересно и меродавно. Последното обикновено е гарнирано с директни улични обиди и пренебрежение.

А кулминацията е, когато от такъв начин на изразяване на отношение - остава впечатлението за собственическо отношение изобщо към интернета и блогосферата ("те трябва да са такива, каквито аз кажа, защото са - мои!").
Сериозна работа е тая :).
Макар аз със сигурност да не съм добър образец точно в това, но пък може оправданието ми да е именно, че се замислям за тия работи :).

Това за тактиките и стратегиите, генериращи посещаемост, съчетано с лукавото мнение за "скандала като най-добър популяризиращ блога метод" - направо си звучи интересно и заманчиво :).
Имам наум 2-3-4 (та даже и 10) вариации на темата. Дали да не???? :)

Illa said...

Да. Да. Дерзай! :)
По въпроса за възпитанието - колкото прочетох от репликите и дупликите, трудно ми е да си правя заключения. Всеки си защищава вътрешния мир и всеки усеща претенциите на другия като посегателство. Струва ми се, проблемът е изцяло в областта на вътрешните усещания. Зависи кой към какво се стреми :)

Orlin said...

Да-да :). Лесно е да се окуражава (да не кажа подстрекава), а после кой ще раздели отговорността и последиците? :)
В най-добрия случай - да се появи добронамерен неутрален ред "а еди къде си стана масов кървав бой, но линейките вече откараха участниците към Пирогов" :).

Скоро чрез "Блогосферата" попаднах на следния пост, не знам дали ти е попадал:
Българското блог общество,
който, мисля, казва някои интересни неща по темата и в които откривам някои съзвучия.
Опитах се там да напиша ентусиазиран афирмативен коментар, но не успях да преодолея рестрикциите. Интересно как "противниковият лагер" :), беше успял да се справи? :).

Докато тази подводна и негласна колизия не бъде разрешена - по естествен, или друг път - недоразумения и демонстрации на умения по изясняване на отношенията сигурно няма да са изключение.

Illa said...

:) Както казват руснаците, "тема [...] полностью раскрыта" :)
P.S. Ако знаеш най-хард варианта вместо точките в скоби, нямах него предвид. Имах на ум нашата тема - как са я разработили децата... :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.